Strap line 2015

monthlies OnOffice July9

The Tanzhaus sits between the River Limmat and a collection of listed historical buildings.|||
The Tanzhaus sits between the River Limmat and a collection of listed historical buildings.
27 Feb 2020

Barozzi Veiga’s Tanzhaus Zürich is a balletic synthesis of industrial concrete and natural light

Words by  Photo by Photograph: Simon Menges.

The Barcelona-based architecture duo’s new building reconnects Zürich to its riverbanks

Barozzi Veiga has completed the Tanzhaus Zürich, a workshop and performance venue for contemporary dance that aims to be one of Switzerland’s most important. 

The Barcelona-based studio won a competition to design the new centre in 2014, which was convened by Zürich’s Amt für Hochbauten (Office for Building Construction). Two years earlier, an earlier building housing the Tanzhaus and the Swiss Textile School was destroyed by fire. 

15 19 08 Tanzhaus ZÅrich EBV Simon Menges 35 HiResBarozzi Veiga were inspired by local industrial architecture, such as the adjacent viaduct. Photo: Simon Menges

The new building nestles on the right bank of the River Limmat, in the leafy, increasingly fashionable district of Wipkingen. Conceived alongside a transformation of the riverside promenade, it seamlessly rises from the greenery below, appearing to float about the water. From behind, it aims to be almost imperceptible. 

The grey palette of its facade and the surrounding greenery match the hues of a historical ensemble above. This insulating concrete facade is punctuated by trapezoidal apertures, which allow abundant natural light to stream into the interior. 

07 19 08 Tanzhaus ZÅrich EBV Simon Menges 01 HiResThe diagonal angles continue in the interior, which has ample natural light. Photo: Simon Menges

These shapes have some resemblance to those in Barozzi Veiga’s in-process contribution to the Solo House scheme in Cretas’ Spain. Transmuting the rectangular pillars, beams and windows more conventionally found in Swiss architecture, they give the facade a distinctive profile.

These trapezoids continue through to the interior, a concatenation of concrete volumes with an austere grandeur. A rationalised lay-out sees the institution’s public functions, including the reception, production rooms and main hall, are on the ground floor, while private spaces such as offices and backstages sit above.

13 19 08 Tanzhaus ZÅrich EBV Simon Menges 14 HiResAs part of the project, Barozzi Veiga restored access to the River Limmat. Photo: Simon Menges

Evoking the adjacent Letten Viadukt, the Tanzhaus’s form draws from the area’s industrial heritage. It also embraces its geographical surrounds. As well as opening onto the riverbank walkways, its roof serves as a public space.

Formed in 2004 by the Italian Fabrizio Barozzi and the Spanish Alberto Veiga, Barozzi Veiga have rapidly risen to prominence with a ream of cultural projects. Their buildings have been lauded for their contextual attention-to-detail and sculptural use of materials.

10 19 04 Tanzhaus ZÅrich EBV Simon Menges 07 HiResThe interior features a large central hall, for performances, rehearsals and workshops. Photo: Simon Menges

In 2014, they completed the spiky, church-like Szczecin Opera, which in 2015 won the EU's Mies Van der Rohe Architecture Prize. Other acclaimed buildings include the monolithic Graubünden Museum of Fine Arts, Chur (2018) and the Cantonal Museum of Fine Arts (MCBA), Lausanne (2019), both in Switzerland. Current projects include a transformation of Chicago’s Art Institute and the recently announced Oolite Arts Foundation Campus in Milan.

newsletter 2015

Directory